Verschillende termen – hetzelfde fenomeen
Je hebt een hekel aan stommiteiten; complexe problemen leg je te compact uit; anderen begrijpen vaak niet wat je bedoelt; je bent grenzeloos nieuwsgierig als iets nieuws je boeit; je hebt een hekel aan routineklussen; een ander moet jou niet vertellen wat jij moet doen en zeker niet hoe je het moet doen; controle (ze moeten niet denken dat je dom bent); jij bent emotioneel onzeker; je bent een betweter; hebt last van faalangst.
Is deze omschrijving herkenbaar? Dan is de kans groot dat je hoogbegaafd bent.
Wat houdt hoogbegaafd in?
In 2006/2007 is een landelijk onderzoek uitgevoerd om te komen tot een goede beschrijving van het begrip hoogbegaafdheid. Hier is de volgende omschrijving uit gekomen:
“Een hoogbegaafde is een nieuwsgierig, sensitief en emotioneel mens. Hij of zij is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Verder is hij of zij autonoom, gedreven van aard en intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.”
Hoogbegaafd is een combinatie
van intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen. Vaak wordt het IQ erbij gehaald om de mate van hoogbegaafdheid te meten en is er sprake van hoogbegaafheid bij een IQ van 130 of hoger. Mijn ervaring is dat het IQ zeker een maatstaf kan zijn, maar dat de andere factoren (creativiteit en doorzettingsvermogen) net zo’n grote invloed kunnen zijn op iemands leven.
Kenmerken hoogbegaafdheid
Uit het onderzoek komen de volgende kenmerken:
- Innerlijke kenmerken:
- rijkgeschakeerde emotionele binnenwereld (voelen)
- hoogintelligent (denken)
- zéér autonoom (zijn)
- Wisselwerking met de buitenwereld:
- hoogsensitief (waarnemen)
- gedreven en nieuwsgierig (willen)
- scheppingsgericht (doen)
- Samenspel met de maatschappij:
- intens
- complex
- snel
- creatief
En er zijn nog wat kenmerken die bij XI (hoogbegaafd) horen. Herken je jezelf hierin? Voor meer informatie hierover verwijs ik graag naar Willem Kuipers van Ximension. Hij heeft een zeer goed gedocumenteerde website over Hoogbegaafdheid bij volwassenen.
Hoogbegaafdheid in een traject
Mijn ervaring is dat ik met XI-ers altijd meer tijd nodig heb. Niet omdat je traag bent, integendeel, het traject gaat vaak in de versnelling. Jij wilt namelijk altijd MEER weten. Misschien ben je ook gevoeliger, ontvankelijker voor je omgeving en daar heb ik het één en ander in te bieden. Misschien vind je één keer per twee weken een sessie te veel omdat je meer tijd nodig hebt om wat ik aanbied te verwerken. XI-ers zijn namelijk zeer grondig en kieskeurig. Nog veel meer informatie over XI vind je bij Willem op de website https://www.ximension.nl/contact/
Ben je geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar info@amandabouman.nl of bel naar 06 50 666 027. Kunnen we uitvinden of het klikt.