Hooggevoelig, hoogsensitief, hypersensitief, HSP

Verschillende termen voor hetzelfde fenomeen.readingworkshop

​Ben je gevoelig voor sfeertjes, parfum en andere luchtjes, loop je leeg op die bazige of sombere collega? Vind je het lastig om nee te zeggen omdat je die ander niet wilt kwetsen en krijg je toch te horen dat je wel erg direct bent?  Je krimpt in elkaar bij een voorbijrazende brommer, sommige stemmen zijn echt heel vervelend om te horen en wat kun je toch moe worden van bepaalde mensen. Je zou kunnen zeggen dat jouw bedrading anders in elkaar zit dan bij een  “gewoon” mens. Je ervaart dingen heftiger.

Is deze omschrijving herkenbaar? Dan is de kans groot dat je hooggevoelig bent. Gefeliciteerd!

​HSP kenmerken

In 1996 publiceerde de Amerikaanse psychologe Aron voor het eerst over HSP. Uit haar onderzoek blijkt dat bepaalde mensen sterker geprikkeld worden dan gemiddeld. HSP-ers zijn gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen, maar ook voor geluiden en geuren.
Zij blijken meer indrukken op te nemen waardoor details meer opvallen, ze alerter zijn op gevaren en risico’s en empatischer. Daarnaast overdenken zij situaties meer waardoor er een onterecht beeld kan ontstaan van verlegen of geremd.

De Aanpak

Hooggevoeligheid en groepen gaan vaak niet samen. Toch durf ik te zeggen dat de groepen van De Healing Academy passen bij mensen die hooggevoelig zijn. Kleine groepen, veel individuele aandacht. Vaak korte pauzes tijdens de les en een docent die zelf ook gevoelig is.

​Als jij last hebt van de energie van andere mensen en jezelf makkelijk kwijtraakt in het contact met anderen dan is een training in het werken met energie misschien wel iets voor jou. Kijk ook eens op de website van De Healing Academy. In de eerste module leer je niet alleen healen maar ook je eigen grenzen te bewaken en je energie systeem op een energetische manier te managen.  Vraag vrijblijvend meer informatie via info@amandabouman.nl of bel me op nummer: 06 50 666 027.