Stresshormonen

Stress en de verslaving aan stresshormonen

In de bijnieren worden stresshormonen aangemaakt. Je bijnieren bestaan uit elk twee delen. De bijnierschors en het bijniermerg. De schors maakt drie hormonen aan, 1 voor vochtbalans in je lichaam, 1 voor je bloedsuikerspiegel en 1voor geslachtshormonen. Als je erg gestresst bent heb je bijvoorbeeld ook weinig zin in vrijen.

Het merg produceert adrenaline en noradrenaline. Dit zijn twee hormonen die ook wel noodhormonen worden genoemd. Zij worden actief bij schrik en angst.

Stresssymptomen zijn: hartkloppingen, dieper ademhalen, verkramping van spieren. Vechten of vluchtenreactie. Bij stress worden voorraden in het lichaam aangesproken, het onttrekt bijvoorbeeld aminozuren aan weefsel en spierweefsel. Het helpt met het transport van stoffen naar de lever en adrenaline bevordert de omzetting naar glucose in de lever.

Tijdelijk grote hoeveelheden adrenaline helpen bij het oppeppen van het immuunsysteem. Bij-effecten van adrenaline zijn ongewone vetvorming en een bol gezicht (bij langdurig toedienen of aanmaken van adrenaline). Langdurig blootstaan aan adrenaline kan osteoperose veroorzaken, suikerziekte, hoge bloeddruk en kan genezing van wonden vertragen.

Verkeerde ademhaling en Hormoonhuishouding

Het hyperventilatie syndroom vertoont een samenhang met een verstoorde hormoonhuishouding. De stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol blijken een grote invloed te hebben op het ontstaan maar ook in stand houden van hyperventilatie. Overbelasting, oververmoeidheid en angst zorgen ervoor dat het lichaam deze stresshormonen gaan aanmaken. Het lichaam bereidt zich voor op inspanning of irreëel gevaar. Gevolg is dat veel mensen dan vanzelf sneller gaan ademhalen dat het hart sneller gaat kloppen.

Overige bijwerkingen

Er wordt meer melkzuur geproduceerd, hetgeen vermoeide spieren veroorzaakt. Bovendien vermindert het calciumgehalte in het bloed, hetgeen kan leiden tot samentrekken van de spieren. Je voelt dit als een verkramping, verdoofd gevoel en trillen. Ook loopt de prikkelgeleiding via de zenuwen anders. Dit kan leiden tot een gevoel dat je de wereld in een roes beleeft of dat je concentratieproblemen krijgt.
Let eens op je ademhaling. Hoe vaak hou je je adem in. Adem je diep in je buik of juist hoog in je borst?
Wat de stresshormonen omlaag kan brengen is een poosje (circa 5 tot 10 minuten per dag) geconcentreerd in- en uitademen.
Je lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid stresshormonen. Stel dat je minder stress ervaart dan kan je lichaam om deze hormonen gaan “zeuren” . Een negatieve gedachtenspiraal maakt ook stresshormonen aan. Wanneer je bijvoorbeeld in een negatieve gedachten gang zit over jezelf. Bedenk dan eens dat dit het lichaam is wat zeurt om hormonen. Doorbreek de negatieve gedachten gang over jezelf. Daar zijn verschillende technieken voor.

© Amanda Bouman 2003 laatste bewerking november 2017