Voor jou

hoogbegaafd hooggevoeligHoogbegaafd en/of hooggevoelig?

De beschrijving volgens Wikipedia van hoogbegaafd is als volgt:

“Een hoogbegaafde is een nieuwsgierig, sensitief en emotioneel mens. Hij of zij is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Verder is hij of zij autonoom, gedreven van aard en intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.”
De kenmerken van Hoogbegaafd of XI zoals ik het noem (extra Intelligent)
je hebt een hekel aan stommiteiten; complexe problemen leg je te compact uit; anderen begrijpen vaak niet wat je bedoelt;  je bent grenzeloos nieuwsgierig als iets nieuws je boeit; je hebt een hekel aan routineklussen;  een ander moet jou niet vertellen wat jij moet doen en zeker niet hoe je het moet doen; controle (ze moeten niet denken dat je dom bent);  jij bent emotioneel onzeker; je bent een betweter; je hebt last van faalangst?

Kijk hier voor meer informatie over wat het inhoudt om hoogbegaafd te zijn. 

Hooggevoelig (HSP)

Gevoelig voor sfeertjes, parfum en andere luchtjes, je loopt leeg op die bazige of sombere collega. Het is lastig om nee te zeggen, want je wilt die ander niet kwetsen en krijg je toch te horen dat je wel erg direct bent?  Je krimpt in elkaar bij een voorbijrazende brommer, sommige stemmen zijn echt heel vervelend om te horen en wat kun je toch moe worden van bepaalde mensen. Je zou kunnen zeggen dat jouw bedrading anders in elkaar zit dan bij een  “gewoon” mens. Je ervaart dingen heftiger.

De Aanpak

Hooggevoeligheid en groepen gaan vaak niet samen. Toch durf ik te zeggen dat de groepen van De Healing Academy passen bij mensen die hooggevoelig zijn. Kleine groepen, veel individuele aandacht. Vaak korte pauzes tijdens de les en een docent die zelf ook gevoelig is.
OK, Toch maar niet? Dan kun je er ook voor kiezen om een traject Healing Acces te volgen.

Kijk hier voor meer informatie over wat het inhoudt om hoogevoelig te zijn.